FASADRENOVERING

För villa, radhus, tillbyggnad eller garage

Prisförfrågan fasadrenovering

Anlita en expert på fasadrenovering. Vi på ByggFrank har stor erfarenhet av fasadrenoveringar och kan åta oss hela projekt från början till slut.

Vi kan utföra olika typer av fasadarbeten

  • Vi putsar och murar.
  • Tilläggsisolerar
  • River ner och bygger upp efter behov.
  • Kanske är det dags att byta ut husets träpanel?
  • Eller räcker det att måla om den befintliga?
  • Kanske vill du byta fasadmaterial helt?
  • Rådgör med våra experter!

Tips inför din fasadrenovering

Ska du renovera fasaden på ditt hus? Då finns det ett antal viktiga saker att tänka på för att arbetet ska vara så problemfritt som möjligt och inte dra iväg kostnadsmässigt.

För bästa resultat behöver du dela upp arbetet i olika mindre och förberedande projekt – läs mer om dem nedan!


1. Taket – Vilket skick?

För det första behöver du se över ditt tak och hur pass bra skick det är i idag. Skulle det läcka in vatten någonstans finns det en risk att den fasad du precis är på väg att spendera mycket tid och pengar på att renovera kommer förstöras av fukt.

I värsta fall får du lägga om hela taket, men förhoppningsvis behöver du inte göra något alls eller på sin höjd göra mindre åtgärder. Oavsett vilket är det viktigt att ha koll på innan du påbörjar en fasadrenovering!


2. Husgrunden – Fuktmätning och dränering

För det andra ska du se till att dräneringen fungerar som den ska. Du vill inte att det ska uppstå fuktskador som börjar i grunden och sedan drabbar väggar och fasad.

Har du en källare eller krypgrund kan du se till att en besiktningsman göra en fuktmätning. Är huset byggt på betongplatta finns förmodligen en spolbrunn – den får du i sådana fall rensa för att det ska vara ett bra flöde i dräneringen.


3. Fasaden – Hur mår dina fönster?

Eftersom du kommer ha byggställningar runt hela huset är det bra att innan fasadrenoveringen fundera på om du kommer vilja göra något åt dina fönster.

Förutom att du slipper hyra byggställning vid ytterligare ett tillfälle är det bra att fixa fönstren samtidigt – fönsterbyten kan nämligen innebära en del stora ingrepp på fasaden.


4. Fasaden – Underhåll och skick

Alla fasader mår bra av att tvättas och underhållas. Är fasaden endast smutsig räcker det att tvätta den. Var bara försiktig med användning av högtryckstvätt, speciellt om du har en tegelfasad. Ska du måla om fasaden behöver du räkna ut hur mycket färg som kommer gå åt. Skador i fasaden kommer oftast av sättningar i huset eller av fuktskador. Om det kommer in fukt bakom putsen och temperaturen sjunker, stelnar och expandera fukten så att pusten förstörs.

Upptäcker man mindre sprickor ska man knacka bort ett par centimeter runt själva sprickan och fylla igen med samma puts som användes innan. Om större partier puts har drabbats av fukt och lossnat (det låter ihåligt när du knackar på den), måste du ta bort hela partiet. Då behöver du använda ett galvaniserat nät som förstärkning till putsen du sedan lägger på.

Det är viktigt att samma putsblandning används vid lagning som det gjorde när pusten lades på första gången. Och ska du byta stenar i en murstensvägg måste du se till att använda samma murbruk. Ibland kan det vara värt att konsultera en duktig hantverkare. Kom ihåg att du kan nyttja ROT-avdraget om du tar in hantverkare för fasadrenoveringen!


5. Isolering – En investering

Bra isolering är viktigt av många olika anledningar. Det är inte bara mer skonsamt mot miljön, det är också bättre för din egen ekonomi. En bra isolering kan skydda mot fukt och reducera energiåtgången vid uppvärmning.

Isolerar man med mineralull får man en ljudisolering som också kan fungera som ett brandskydd. Det blir med andra ord billigare och säkrare att bo i ett varmt och skönt hus. Att göra en bra isolering är därför en god investering för framtiden.


Boka ett hembesök

Hör av dig till oss på info@byggfrank.se redan idag och boka in ett hembesök så kommer vi och inspekterar förutsättningarna för projektet.